Omgaan met moderne media

Is er leven na YouTube? Die vraag staat centraal op een avond over media-opvoeding, die op D.V. dinsdagavond 24 oktober plaatsvindt in de aula van de Johannes Calvijnschool in Sliedrecht. Spreker op deze avond is dhr. G. Bouw, coördinator webredactie bij het Reformatorisch Dagblad en actief binnen stichting Mediawijzer. Volgens hem is het van groot belang dat christelijke opvoeders stilstaan bij de gevaren én kansen van moderne media. ‘Instagram, Snapchat, Netflix, Bingewatchen, Youtube, vlogs. De wereld van onze jongeren staat soms best ver van ons, ouders en opvoeders vandaan. Samen met u willen wij in deze wereld duiken en met u nadenken over wat deze wereld met onze jongeren doet.’ Nieuw bij deze avond is dat er een ruim keuzeaanbod aan workshops is. De volgende workshops worden aangeboden:

Sociale media-hoe werkt het?
(Marjolein en Marc Rietveld, jongeren|ervarings-deskundigen)

Een jongere laat u ervaren hoe (sociale) media nu eigenlijk werken en welke plaats deze hebben in het dagelijkse leven van kinderen.

Netflix- & YouTube-tijdperk
(Kees van Vianen, directeur|bestuurder LCJ)

Hoe ga je om met Netflix, Youtube en DVD’s in het gezin? Samen in gesprek en ervaringen uitwisselen.

Connected met de online jeugd; in gesprek over media.
(Henrieke Hoogendijk, Mediapedagoog Driestar Educatief)

Wat zijn goede vragen bij een mediagesprek? In deze workshop gaan we hiermee praktisch aan de slag.

Verdiepingsworkshop n.a.v. de hoofdlezing
(Gijsbert Bouw, webcoördinator RD en lid stichting Mediawijzer)

Nog verder praten naar aanleiding van de hoofdlezing? Deze workshop biedt daarvoor alle ruimte.

Invloed van media op kleine kinderen
(Arjan Groeneweg, leerkracht basisonderwijs en docent pedagogiek)

Welke invloed hebben media op jonge kinderen en wat is de wenselijke situatie?

Yona-app
(Barbera Bakker, adviseur Yona)

Hoe creëer je bewustwording van mediagebruik bij je kinderen, met inzet van de nieuwe app Yona? In deze workshop is ook aandacht voor ‘sexting’.

Game on
(Marieke Griffioen, senior jeugdwerkadviseur LCJ)

Een inkijkje in de wereld van veel gespeelde games onder kinderen en jongeren. Samen aan de slag om thuis in gesprek te gaan en keuzes te maken.

Samen in gesprek
(Jan Willem Baars, docent, beeldcoach en trainer)

Hoe denken andere ouders over het gebruik van sociale media? Welke regels stellen zij? Leren van elkaar over mediagebruik in het gezin.

Kan het ook anders?
(Ella Post, ouder)

Hoe voorkom je dat sociale media je gezinsleven gaan beheersen? Zijn we echt overgeleverd aan meegaan en meedoen? Kom naar deze workshop en hoor een ander geluid.

Om 19.30 uur is er koffie en de avond begint om 19.45 uur. Opgeven voor D.V. 18 oktober: www.geloofwaardigopvoeden.nl. De avond is onderdeel van het project ‘Geloofwaardig opvoeden’, een samenwerking tussen het Landelijk Contact Jeugdwerk, de kerken en de volgende scholen: de Augustinus-school, SBO de Akker en de Johannes Calvijnschool. De avonden zijn bedoeld voor ouders als toerusting in de geloofsopvoeding van hun kinderen.

Noteer vast in uw agenda
In 2018 willen we opnieuw twee avonden verzorgen, namelijk op D.V. 15 mei en 18 oktober.