Nieuws van de C.H.R.(176): Bijpraten (2)!

Bijpraten (2)!
Beloofd is beloofd; in het vorige nieuwbericht heeft u gelezen wat de bezoeken in Zerindu Mic, Micula en Lapusel hebben opgeleverd. Nu wat over onze andere bezoeken.

Pro Vita in Baia Mare
Györgyi Viragh helpt al ruim 20 jaar om  jongeren vanaf 18 jaar met een weesachtergrond te leren om op eigen benen te staan.  In die jaren is de problematiek alleen maar gecompliceerder geworden.  Van de 35 jongeren die nu worden opgevangen hebben 21 een indicatie dat ze een lichte verstandelijke beperking hebben. Györgyi en haar 2 collega’s helpen met het begeleiden naar werk. Ze vertelt dat er van alle jongeren 4 geen werk hebben omdat ze vanwege hun beperking niet plaatsbaar zijn. In Pro Vita krijgen zij daarom dagbesteding. Dat betekent helpen bij klusjes en schoonmaken maar ook het knippen van stof waarop met een borduurmachine dan leuke cadeautjes worden gemaakt. Financieel moeten alle zeilen worden bijgezet. De overheid betaalt 1/3 deel van de kosten. De jongeren betalen zelf 1/3 deel en de laatste 1/3 komt van sponsors en andere inkomsten. Op de vraag wie de sponsors zijn, glimlacht ze en vertelt dat haar man Gabor de grootste sponsor is. Wanneer we vertellen dat we ons aan het oriënteren zijn op een jongerenwerkvakantiereis maar ook een kennismakingsreis voor gemeenteleden uit Sliedrecht en in Pro Vita één nachtje willen slapen, wordt er enthousiast gereageerd. We zijn van harte welkom.  We hebben vorige week in onze vergadering de problematiek besproken en besloten aan Pro Vita vóór december nog € 1200 over te maken om hen op die manier te ontzorgen. Gelukkig kunnen we dit doen omdat we van u geld hebben gekregen. Stel je nou eens voor dat we dat niet hadden gekregen…..ik moet er niet aan denken.

Agnulli Dei in Oradea
Op maandag 13 november hebben we om 12 uur afgesproken in het verzorgingshuis annex hospice Agnulli Dei in Oradea. We worden hartelijk ontvangen door de coördinatrice Zita en vier bestuursleden. Zoals gebruikelijk maken we eerst een rondje door het huis waar 18 bewoners worden verzorgd. Wat opvalt is een sfeer van liefde en aandacht. Vanwege mijn bezoek in juni is er herkenning en begroetingen (met een enkel woordje Hongaars , handen en voeten) zijn allerhartelijkst. We staan stil bij het bed van een man. Ik herken hem nog van mijn bezoek van 4 jaar geleden.
Hij ligt hier dus al 4 jaar te liggen. Zijn gezicht is wat voller geworden dan toen. Ik realiseer me dat de verzorging dan toch wel heel erg goed moet zijn, immers bij mensen die alleen nog maar op bed liggen is het risico van ‘doorliggen’ erg groot. Het kan geen toeval zijn dat ik in 2014 een foto heb gemaakt.

foto uit 2014

Daarna gaan we aan tafel en eten met elkaar terwijl verschillende onderwerpen worden doorgenomen. De bureaucratie bij de overheid in Roemenië is enorm. De afgelopen maanden is er veel tijd besteed aan certificering en om de bestemming van het pand officieel te wijzigen in verzorgingshuis annex hospice. Vol trots wordt een stapel met papieren getoond van zo’n 15 cm met bouwtekeningen en stempels om de lift gerealiseerd te krijgen. Oh wat zijn wij blij met hen omdat we kunnen delen dat vanuit Sliedrecht geld is gereserveerd om dit mee te helpen realiseren. Soms zit er een wolk voor de zon ….maar als die verdwijnt gaat de zon opeens weer schijnen.

Kerstpostactie
D.V. zondag 26 november wordt er een folder uitgereikt i.v.m. met de jaarlijks te houden kerstpostactie en bijdragen in de kosten van een boodschappenpakket.

Met een hartelijk groet,
Dick van Mourik tel. 0184 422248