A Word from The Pastor

Een hoopvolle toekomst (3)
‘Maar als wij hopen op wat nog niet zichtbaar is, blijven we in afwachting daarvan volharden. De geest helpt ons in onze zwakheid…’ (Romeinen 8: 25-26a)

Hoe verder ik in dit prachtige hoofdstuk van de brief aan de Romeinen kom, hoe meer ik getroffen word door waar het in mijn geloof op aankomt. Hopen, geloven, volhouden. Of zoals ik hier lees: afwachten en volharden.
Volharden is een deugd die vandaag de dag steeds moeilijker te beoefenen is. Want we leven in een wereld waarin alles snel gaat en waarin we onze verlangens ook graag heel snel vervuld willen zien. ‘Ik wil alles en ik wil het nu’, is een uitspraak die kenmerkend is voor onze tijd anno 2022. Dat staat haaks op het evangelie waarin de Bijbel, dat is God zelf, ons leert om te wachten.
Gods Geest is ons gegeven om in afwachting te zijn van wat er komen gaat en waarvan je, oud of jong eigenlijk nog maar nauwelijks een idee hebt hoe dat zal zijn. Dat is niet eenvoudig en je laat je er gemakkelijk van afleiden door je hoop op dingen te vestigen die wél binnen handbereik lijken te liggen en geluk beloven. Wat is het dan goed om in de stilte van je hart Gods stem op te merken en de Bijbel te lezen: houd vol! Volhard in de hoop!
En als je dat moeilijk vindt, er is een Helper die je helpt bij je bidden: Gods Heilige Geest.

Vredegroet
Pastor Harm Jansen,
harm.jansen@hervormdsliedrecht.nl, 06 49 59 48 93