Najaarsconcert Soli Deo Gloria

Zaterdag 11 november 2017 geeft COV ‘Soli Deo Gloria’ een concert waarin een muzikale terugblik wordt gegeven op de muziek van rond 1770. Ongeveer 10 leerlingen van muziekvereniging Crescendo zullen u in de sfeer brengen. Zij verwelkomen u – in kleding uit die tijd – met vioolmuziek van Mozart. Daarna is het 90-koppig koor Soli Deo Gloria met orkest en solisten aan de beurt. Er worden 3 korte werken uitgevoerd uit de bloeiperiode van de klassieke muziek. Met sterke accenten, variërend van hard en fel tot zacht en lieflijk. Pauken en trompetten zetten daarbij kracht bij de tekst. Eerst komt het Te Deum van Wolfgang Amadeaus Mozart (KV 141), een 10 minuten durende lofzang met Latijnse tekst die al rond 400 na Chr. is ontstaan en door vele componisten op papier is gezet. De leerlingen van Crescendo zullen daarbij meespelen met het orkest. Dan volgt een solostuk van de gastsopraan van deze avond, Elise van Es. Zij zingt ‘Voi avete un cor fedele’ van Mozart (KV 217). Daarna de Missa Brevis van Mozart (KV 220). Dit is een korte mis van 15 minuten, ook wel Spatzemesse (mis van de mussen) genoemd vanwege de kwetterende vioolaccenten in sommige delen. Tenslotte het grootste werk: het Requiem Solemne van Johann Michael Haydn. De ruim een half uur durende mis is oorspronkelijk opgedragen voor de dood van de aartsbisschop van Salzburg in 1771. De mis met felle emoties is van grote invloed geweest op het latere Requiem van Mozart.

Medewerkenden zijn: The New Symphonics (orkest), Elise van Es (sopraan), Eline Harbers (alt), André de Jager (orgel), Aart Mateboer (tenor), Ago Verdonschot (bas), leerlingen van Crescendo o.l.v. Anahi Oraison.

Algehele leiding :  Danny Nootenboom.
Locatie :  Grote Kerk, Sliedrecht.
Aanvang : 20.00 uur; kerk open: 19.30 uur.
Toegangsprijs :  € 20,-, in de voorverkoop € 17,50, te verkrijgen bij de leden of via
www.cov-solideogloria.nl.