Uitvoering Hohe Messe

In het jaar 2018 bestaat het Zeeuws Vocaal Ensemble 30 jaar! Het koor heeft ervoor gekozen dit heuglijke feit te vieren niet met één, maar zelfs twee uitvoeringen van de Hohe Messe van J.S. Bach. Het uitvoeren van dit groots(t)e werk van Bach stond al lang op het verlanglijstje. Op 13 april zal het eerste concert plaatsvinden in de Augustijnenkerk in Dordrecht, het tweede op 14 april in de Grote- of Maria Magdalenakerk te Goes. Het Zeeuws Vocaal Ensemble zal worden begeleid door orkest Ars Musica. Het geheel staat onder de bezielende leiding van dirigent Patrick van der Linden. Solisten zijn Lauren Armishaw (sopraan), Robert Kuizenga (alt), Frank Fritschy (tenor) en Michiel Meijer (bas).

De Hohe Messe is Bachs ‘magnum opus’. Het bijzondere is dat de compositie eigenlijk een verzameling is van composities of compositiedelen die hij tijdens zijn gehele carrière heeft geschreven. Nieuwe en oude composities krijgen een plaats. Zo componeert Bach in de jaren ‘20 van de achttiende eeuw voor de kerstdagen een feestelijk Sanctus en vervaardigt hij in de jaren ‘30 een gloednieuw Kyrie voor een sollicitatieprocedure in Dresden. Voor dezelfde procedure componeert hij zijn Gloria, maar dat is dan wel een mengeling van nieuwe composities en oude cantatedelen op nieuwe teksten, namelijk de Gloriateksten. Als uiteindelijk zijn gehele werk klaar is, is er een wonderlijk, maar ook wonderschoon ongeëvenaard werk ontstaan dat ondanks deze lappendeken een ongelooflijk sterke eenheid vormt: de Mis in H-Moll. De term ‘Hohe Messe’ is overigens een geuzennaam, een negentiende-eeuwse bijnaam voor het werk.

Kaarten: volwassenen € 27,- aan de kerk en € 25,- in de voorverkoop via de webshop; scholieren (tot 21 jaar) & voltijds studenten (op vertoon van studentenpas) € 12,50; kinderen t/m 12 jaar GRATIS.

Kaarten met korting in de voorverkoop verkrijgbaar via:

www.zeeuwsvocaalensemble.nl/shop.