[Wijk 3&4] Bij de dienst

PREEK IN DE WEEK

Zondag 9 augustus 2020 v.m. – Genesis 24: 1-28 ‘Gods leiding in ons leven’

‘Boer zoekt vrouw’…het is een van de meest populaire en bekeken programma’s die via televisie en internet worden uitgezonden. In het programma gaan vrijgezelle boeren voor het oog van de camera op zoek naar een geliefde. Veel van de deelnemende boeren vonden een partner en zorgden inmiddels voor nageslacht.
In Genesis 24 is het boer Isaak, de zoon van herdersvorst Abraham, die een vrouw zoekt. Alhoewel, het is niet Isaak die zoekt, maar de belangrijkste werknemer van zijn vader moet er voor hem op uit, Eliëzer.

Wat direct opvalt, is dat Abraham absoluut niet wil dat er een partner gezocht wordt voor Isaak in het land Kanaӓn, waar ze nu als nomaden leven. Waarom niet?
En waarom moet de werknemer van Abraham wel een partner voor Isaak gaan zoeken in Mesopotamië?
In ieder geval, Abraham gelooft dat God voor Eliëzer uit zal gaan en hem zal leiden in het vinden van een vrouw voor Isaak (vers 7). Daarmee komen we bij een thema dat u en jou misschien ook wel erg bezighoudt: de leiding van God.

Hoe zit het met de leiding van God als je een beslissing moet nemen of op het punt staat om een bepaalde weg in te slaan? Heeft God 1 optie voor je op het oog en is Gods leiding zoeken hetzelfde als er achter zien te komen wat die bijzondere voorkeur van God is?
En welke rol spelen Woord, Geest, ons gezonde verstand en het advies van anderen in het zoeken van Gods leiding?

Vanuit Genesis 24 komen de volgende vragen naar voren:
1.Spelen er zaken in jouw leven waarbij je op dit moment Gods leiding zoekt? Hoe doe je dat? Denk aan de keuze van een baan, een woonplaats, een partner.
2.Spelen medegelovigen een rol bij jouw zoektocht naar Gods leiding? Waarom? Hoe?
3.Heb je Gods wel eens om een teken gevraagd om zo Gods leiding te zien? Eliëzer vraagt God om een teken en krijgt dat teken (vers 14 en 27).
4.Is het zoeken van een partner een thema in jouw leven? Als je geen partner hebt, zie je dat dan als iets goeds of is het iets moeilijks?

De verwerking voor de kinderen vind u hier terug.