“Bedenkt de dingen die boven zijn”

“Bedenkt de dingen die boven zijn”

(Kolossenzen 3: 1)

Laten we maar eerlijk zijn, we zijn als mensen in onze gedachten vaak met van alles en nog wat bezig, maar meestal niet met geestelijke, hemelse zaken! Over allerlei dingen die tot dit aardse leven behoren breken wij ons het hoofd, maar het hemelse, HET leven, dat ons na dit leven is beloofd, staat niet hoog op de agenda. We moeten daar telkens weer toe aangespoord en opgeroepen worden. Bedenkt de dingen die boven zijn, luidt de aansporing van Paulus, niet die op de aarde zijn.
We vieren D.V. volgende week 14 mei Hemelvaart, het stiefkind onder de christelijke feestdagen. Veel mensen weten niet zo goed, wat ze met dit heilsfeit moeten, dat de Heer ten hemel is gevaren. Ook de discipelen, die getuige waren van Christus hemelvaart, waren niet blij en wisten zich geen raad met Jezus’ heengaan.
Als je veel van een ander houdt, dan denk je vaak aan die ander. Je wilt die ander graag zien en horen, aanraken en omhelzen. Geliefden die duizenden kilometers bij elkaar vandaan zijn, zeggen vaak alles er voor over te hebben om die ander maar even te kunnen zien, spreken, aanraken. Met de moderne communicatie middelen als Whatsapp kun je vrijwel altijd en overal contact met elkaar hebben, maar het kan het echte contact niet vervangen. Want appen met de ander is heel wat anders dan in elkaars nabijheid zijn. Helemaal als het al maanden geleden is, dat je elkaar gezien en gesproken hebt. Denk maar aan onze soldaten en hun gezinnen, die in Mali vertoeven of op andere plaatsen in deze wereld dienst doen.
Is het niet zo, dat waar Christus is, zijn discipel ook wil vertoeven? Bedenkt dan waar Christus Jezus is, zoekt de dingen die boven zijn, en laat de moed niet zakken! Ga vol vertrouwen je weg door dit leven, want er komt een moment, dat u Hem zult zien van aangezicht tot aangezicht, zoals Hij heeft beloofd! Is dat niet prachtig om te bedenken?

Ds. J.F. Tanghé