Bijbel in 1 jaar

‘…en onderzochten dagelijks de Schriften…’ (Hand. 17: 11)

Het was voor mij een van de mooiste ervaringen met de Bijbel. Het jaar waarin ik voor het eerst meedeed met een ‘Bijbel in 1 jaar’ project. Samen met anderen lazen we elke dag drie tot vier hoofdstukken. Wat bleek de Bijbel verrassende gedeelten te bevatten.

De zegen ervan
Daarom aan iedereen die dit jaar (opnieuw) met zo’n project meedoet: Veel vreugde en zegen toegewenst! Je zult ontdekken dat de Bijbel bladzijdes kent waarvan je niet wist dat ze bestonden. Je zult gaan zien dat er doorgaande lijnen in de Bijbel zijn, die een veel diepere boodschap bevatten dan je ooit zag. Je zult ontdekken dat de Heilige Geest je leesrooster soms zo leidt dat het gedeelte precies past bij wat je die dag hebt meegemaakt. En… je bevindt je in goed gezelschap. In Handelingen lezen we immers al van de Bereeërs: ‘Zij onderzochten dagelijks de Schriften.’

Nog beginnen?
Trouwens, wanneer je nu bij het lezen denkt: dat had ik moeten doen! Begin gewoon alsnog. Die paar hoofdstukken haal je nog wel in. En anders eindigt het gewoon halverwege januari 2025 (D.V.!). Een aantal praktische suggesties:

  • Gewoon beginnen in Genesis (drie tot vier hoofdstukken per dag)
  • Aparte Bijbeleditie kopen (bijv.: HSV Bijbel in een jaar)
  • Leesplan gebruiken (klassieker is bijv. Robert Murray McCheyne)
  • Podcasts over de Bijbel in een jaar.

Sommigen roosters werken op volgorde van de Bijbel. Anderen kiezen elke dag voor verschillende gedeeltes. Een stukje uit de geschiedenissen, uit de evangeliën en een brief of psalm. Het kost ongeveer 20 tot 25 minuten per dag.

Andere vormen
Er kleeft aan ‘De Bijbel in 1 jaar’ wel een nadeel. Dat is dat je iedere dag grote stukken moet lezen. En dat het rustig overdenken van een klein gedeelte in het nauw komt. Daarom tot slot ook een aansporing aan alle lezers van het Kerkblad. Ook wanneer je niet meedoet met zo’n project, gebruik 2024 om meer en meer thuis te raken in de Bijbel. Ik las in de biografie van Tim Keller het volgende: ‘Tijdens een bijbelstudie daagde de docent ons uit in een halfuur 50 dingen uit Markus 1: 17 te halen. Na tien minuten dachten de meeste studenten dat ze alles uit dit vers hadden gehaald. Maar de docent was niet tevreden. Ze moesten dieper graven. Twintig minuten later realiseerden de studenten hoe zo’n intensieve concentratie op één kort vers hun waarnemingsvermogen kon scherpen. Toen de tijd om was vroeg de docent: Wie heeft in de eerste vijf minuten zijn diepste inzicht genoteerd? Het antwoord is Keller nooit vergeten: niemand stak zijn vinger op.’

Neem en lees…!
Onderzoek de Schriften. Neem je Bijbel, lees erin, onderstreep, arceer, bestudeer en onderzoek. Het is meest kostbare dat je ooit is gegeven. Het maakt je wijs tot zaligheid.

Ds. Teeuw