De Ark

Gisteren is de ‘kleine ark’, na een omzwerving van tien jaar, weer in Sliedrecht aangemeerd. Een bijzonder gebeuren. Hij kan bezocht worden. Voor kinderen, niet alleen voor hen overigens, is er een leerzame tentoonstelling ingericht. Op vier verdiepingen kun je door een interactieve expositie lopen met scènes uit het Oude en Nieuwe Testament. Vecht met Goliath, leef als Noach met zijn dieren of ontdek dat koning Salomo meer dan 1000 vrouwen had. De Ark neemt je mee op een reis langs de verhalen van Adam & Eva, Kaïn & Abel, Noach, Abraham, Mozes en Simson tot aan het Nieuwe Testament. De Boom des Levens, die door de hele Ark groeit, verbindt de verhalen en laat het geheim zien van het Nieuwe Testament.
De geschiedenis van de Ark is een van de meest aansprekende in de Bijbel. In het doopgebed wordt ernaar verwezen. Het gaat dan om het oordeel van God over een wereld die niet met Hem rekent. Maar ook over de trouw van de HEER die redding biedt aan alles wat zijn toevlucht in de Ark gezocht en gevonden heeft. De HEER blijft trouw. Als teken hiervan mag de regenboog gelden!
Nu kreeg ik pas een cartoon onder ogen. Die gaat over de wens van de mens van vandaag wat hij wil behouden.
Ja, wat zouden wij willen behouden? Misschien vooral wel ons eigen leventje. En wat zou slachtoffer zijn? Diersoorten zouden echt compleet uitsterven, de biodiversiteit ten ondergaan. Als wij ons nergens aan storen… Als we allerlei waarschuwingen in de wind slaan.
Hierom is de Ark in Sliedrecht misschien wel een oproep aan ons allen om ons te bezinnen. Om acht te slaan op profetische waarschuwingen die klinken. Om onze toevlucht te zoeken bij de HEER die redding biedt. Hij wil ons in de Ark van het behoud, de Kerk opnemen. Wat zou het mooi zijn als dat vrucht zou zijn van het aanmeren van deze replica op schaal.
In mijn vorige gemeente had een groepje wandschilders een prachtige verbeelding gemaakt ten behoeve van het jeugdlokaal waar ook kinderclubs gehouden worden. Hierbij een foto.

Het verhaal van de Ark is bekend. Overbekend. Maar ken je het echt? Als dat zo is, zie je de fout in de schildering die hierbij staat afgedrukt direct. Lees er Genesis 6 tot en met 9 maar op na.