De gelijkenis van de palmboom

De rechtvaardige zal groeien als een palmboom – Psalm 92: 13a

De Here Jezus heeft veel gelijkenissen verteld. Maar wist u, dat er in het Oude Testament ook gelijkenissen staan? Zoals in Psalm 92: ‘De rechtvaardige zal groeien als een palmboom.’ Een mini-gelijkenis. Maar wat is dan het typische van een palmboom?

Vooral dit, dat hij tegen de druk in groeit. Het is zelfs zo, dat de kwekers vaak een zware steen op de top leggen. Je zou zeggen: dat is toch een belemmering in de groei? Nee, de kweker weet beter. Door de druk van de steen slaat de boom zijn wortels dieper uit en wordt de stam des te sterker en steviger. Zó groeit de palmboom!

Wij allemaal hebben bij tijden te dealen met moeilijke dingen in ons leven. Voor ieder is dat verschillend. Soms is het zo heftig, zo verdrietig, dat je denkt: Waarom? Maar, zou het ook zo kunnen zijn, dat je er sterker door wordt? Dat je daardoor uiteindelijk dichter bij de Hemel komt, dichter bij God Zelf? Dat je er in geestelijk opzicht door groeit? Want wanneer leef je het dichtst bij God? Wanneer heb je Gods troost, Zijn nabijheid en liefde het meest intens gevoeld? Was dat toen alles voor de wind ging? Of was het juist in de moeilijke tijden van je leven, toen je langs een donkere weg moest gaan? Psalm 138 zegt het:

            ‘Als ik omringd door tegenspoed,

            bezwijken moet,

            schenkt Gij mij leven!’

Juist dan mag je voelen, dat je er niet alleen voor staat, maar dat Hij bij je is. Zo ervaar je het niet altijd meteen. Maar achteraf, als je terugkijkt, moet je soms toch zeggen: ik zou die moeilijke tijd niet gemist willen hebben. Want juist toen mocht ik iets ervaren van Gods hulp en liefde, Zijn genade en vrede. De palmboom groeit niet ondanks, maar juist dóór de verdrukking. Dat is echt een voorwaarde voor groei.

Want zo richt de palmboom haar kruin des te meer naar de Hemel. Sursum corda! Omhoog de harten.

‘De rechtvaardige zal groeien als een palmboom’.

Wie moet hier ook nietdenken aan die ene Rechtvaardige? Jezus Christus die de last van het kruis droeg en zó de victorie van Pasen en Hemelvaart heeft behaald.

Ook voor ons!

Soms zijn er dingen in ons leven waar wij niet mee uit de voeten kunnen. Zoals die koning die een prachtige, schitterende diamant bezat. Maar op een dag kreeg die diamant een enorme kras. Onherstelbaar. Toen kwam er een juwelier, die zei, dat hij die diamant nog mooier kon maken dan hij eerst geweest was. Eerst twijfelde de koning, maar toen vertrouwde hij de steen aan hem toe. Toen de juwelier klaar was, zag de koning dat hij om de lelijke plek een prachtig rozenknopje had gegraveerd, en dat die lelijke kras de steel was geworden…