Zeker weten.

Binnenkort hebben we ons huwelijksjubileum. We gaan met ons hele gezin een lang weekend weg, gezellig! Zeker weten! Als je dan je kinderen ziet en je kleinkinderen. Gezellig, joh. Zeker weten!

Komend voorjaar moet ik examen doen. En je weet het: een ster ben ik niet. Ik zal dan ook knap zenuwachtig zijn of ik het wel zal halen. Zeker weten!

Binnenkort loopt het werk bij mijn huidige opdrachtgever af maar een nieuwe uitdaging ligt in het verschiet; ik zie het helemaal zitten. Zeker weten!

Ik heb al een paar keer verkering gehad, maar ik kreeg nooit dat gevoel van: pats boem. Maar die vriendin ik nu heb, die is het echt helemaal. Zeker weten!

Ja, wat een uitdrukking is dat eigenlijk: Zeker weten!

Ik vraag me wel eens af: als mensen het zo vaak zeggen, zijn ze dan zo zeker? Of toeteren ze misschien zo hard omdat ze het ten diepste niet zeker weten? Misschien gaat het weekendje weg wel niet door, ben je rustig tijdens het examen, gaat het toch uit met je nieuwe vriendin.

Zeker weten?! Ik ben er niet zo zeker van. Dit laatste weet ik nu wel voor de volle honderd procent, absoluut zeker.

Als mensen het over geloof hebben, weten ze vaak heel weinig dingen zeker. Wat dit aangaat is Hebreeën 11: 1 een bijzondere tekst: ‘Geloof is de zekerheid dat alles waarop we hopen werkelijkheid wordt’. Dit staat toch wel haaks op onze ervaringswerkelijkheid dacht ik zo.

Maar wat wil dit woord uit Hebreeën 11 nu communiceren? Laat ik het op een

persoonlijke manier verwoorden. Het geloof in Jezus Christus geeft mij houvast, zekerheid voor de toekomst. Het doet me vast staan in leven en sterven. Kijk, ik weet zeker:

Ik ben het eigendom van Jezus Christus.

Op de keper beschouwd ben ik een slaaf van mezelf, van de wereld, van de ellende.

Ik kom er nooit en te nimmer uit als ik aan mezelf ben overgelaten en wordt overgelaten. Jezus Christus, mijn Heiland koopt mij met de hoogste prijs vrij. Die kan niet uitgedrukt worden in goud of in zilver, in munten of bankpapier, in bitcoins of waarmee dan ook. Hij koopt mij met zijn bloed: de Here Jezus Christus verzoent mijn schuld.

Hij doet nog meer: Hij zorgt ervoor dat ik aan de klauwen van de satan, aan zijn greep ontkom.

Als je van je vriend of van je vriendin bijzonder veel houdt, koop je een prachtig sieraad bij de juwelier. Daarop ben je natuurlijk zuinig. Zo zijn degenen die door Jezus Christus zijn gekocht, kostbaar in zijn oog. Hij is er dan ook heel zuinig op. Hij zorgt voor me. Altijd! Veel snap ik niet, gaat mij boven de pet. Maar ik geloof dat alle dingen die mij overkomen, mij niet zullen terugbrengen in het oude leven, maar dat die me juist dichter bij God zullen brengen. Ook als ik sterf, is dat niet de grootste ramp, want dan ben ik helemaal met lichaam en ziel bij Christus in zijn Koninkrijk, waar geen spoor van ellende meer is.

Het woord uit Hebreeën 11, ja het hele Woord van God, heeft zo krachtig op me ingewerkt dat ik me absoluut niet een leven zonder Hem kan voorstellen. Zeker weten.

G.J. Mink