6-jaarlijkse stemming

In de Kerkorde van de Protestantse Kerk, ord. 3 art. 6, is geregeld hoe de verkiezing van ambtsdragers dient te geschieden. Daarin gaat het onder meer over de kandidaatstelling voor de verkiezing. Deze kandidaat-stelling geschiedt door de kerkenraad. Voorafgaande aan de verkiezing wordt de gemeente uitgenodigd schriftelijk en ondertekend bij de kerkenraad aanbevelingen in te dienen van personen die naar haar mening voor verkiezing in aanmerking komen en deze worden door de kerkenraad verkozen verklaard. Als het aantal namen op de lijst groter is dan het aantal vacatures, geschiedt de verkiezing door de stemgerechtigde leden van de gemeente.

Er is ook een andere werkwijze mogelijk, namelijk verkiezing door dubbeltallen. De stemgerechtigde leden van de wijkgemeente kunnen – telkens voor een periode van ten hoogste zes jaren – de kerkenraad machtigen om dubbeltallen vast te stellen. Hierbij stelt de kerkenraad voor deze vacature, na kennisneming van de aanbevelingen van de stemgerechtigde leden van de gemeente,  een dubbeltal op, waaruit de verkiezing door de stemgerechtigde leden van de gemeente plaatsvindt.

In onze gemeente worden beide mogelijkheden gepraktiseerd.

De eerstgenoemde standaard verkiezingsprocedure wordt gehanteerd door de wijken 1 en 2. Als er behoefte is aan een wijziging hieromtrent, dan kan dit worden gemeld bij de scriba van de wijkkerkenraden.

De andere mogelijkheid, namelijk verkiezing door dubbeltallen, wordt gehanteerd door de wijken 3 en 4. Deze kerkenraden vragen aan de gemeente opnieuw de bedoelde machtiging te verlenen, die dan geldt voor de jaren 2017 t/m 2022.

Daarvoor wordt een verkiezingsavond gehouden op D.V. woensdag 14 december 2016. Nadere mededelingen hierover vindt u in de wijkberichten.