A Word from The Pastor

En de vrucht van de Geest is: …vreugde
‘Maar de vrucht van de Geest is liefde, vreugde en vrede, geduld, vriendelijkheid en goedheid, geloof, zachtmoedigheid en zelfbeheersing’ (Galaten 5: 22-23).

Ik mag deze dagen graag naar het Europees kampioenschap voetbal kijken. Op tv. Ons eigen land speelt in de kleur oranje in poule C. En na 2 overwinningen is het duidelijk dat zij de volgende ronde hebben behaald. Om mij heen merk ik dat dit gebeuren mensen veel plezier en ontspanning oplevert. Vooral bij een overwinning van de nationale ploeg kent de vreugde die zich dan van hen meester maakt geen grenzen. Wie van ons herinnert zich niet de rondvaart van het Nederlands elftal in 1988 (!) door de Amsterdamse grachten? Het doelpunt van Marco van Basten in de finale tegen de Sovjet-Unie behoort tot op vandaag bij de allermooiste goals op zo’n eindtoernooi. Ook na de, weliswaar verloren, finale op het wereldkampioenschap in Duitsland in 1974 (!) was de vreugdevolle thuiskomst en huldiging van de spelers en hun begeleiders een enorm volksfeest.
Vreugde!
Maar als ik wat dieper doordenk wat nu ‘echte, blijvende’ vreugde is, dan kan ik niet om de vrucht van de Geest in Galaten 5 heen. En in het leven van Jezus is die wat mij betreft het meest zichtbaar. Want in Jezus leeft de vreugde van de eeuwigheid. Jezus verheugt zich er telkens opnieuw over dat zijn Vader in Hem, zijn eniggeboren Zoon, Zijn vreugde vindt. En een heel aantal verhalen die Jezus vertelt, loopt uit op een feest vol vreugde. Daarom verklaart Jezus ook wanneer Hij zijn leerlingen oproept om dicht bij Hem te blijven: ‘Dit zeg ik tegen jullie om je mijn vreugde te geven, dan zal je vreugde volkomen zijn’ (Johannes 15: 11). Het is de vreugde die kenmerkend is voor de vrucht van de Geest. Het gaat daarin om de liefdevolle vreugde en de vreugdevolle liefde die zo horen bij het komende koninkrijk van God. Een Nieuwe Wereld die in Jezus en Zijn Geest al is begonnen en vele malen verder reikt dan alle gewonnen Europese voetbalkampioenschappen dan ook.

Meeleven (ouderenpastoraat wijk 1 en 2)
Het zijn tropische temperaturen geweest, de afgelopen dagen. Veel ouderen zijn aan huis gebonden, wonen en worden verzorgd en verpleegd in verpleeghuizen of zijn bezig met een revalidatie- of herstelproces in een revalidatiecentrum. Ook staat de vakantieperiode binnenkort voor de deur en zal het nog stiller worden om hen heen. Wat een contrast met het bovenstaande uit Galaten 5, maar hoe realistisch is dat woord van de Prediker in hoofdstuk 12: ‘… de jaren naderen waarvan je zegt: ‘In deze jaren vind ik weinig vreugde meer… wanneer de deuren naar de straat worden gesloten, de molen geen geluid meer maakt, het fluiten van de vogels ijl van toon wordt, wanneer hun lied versterf.’ (Prediker 12: 1b en 4). Laat deze oudere gemeenteleden een blijvend aandachtspunt zijn voor onze gebeden en wellicht een extra bezoekje.

Ik sluit af met woorden die ik (ook) lees in Prediker 12: 1a: ‘Gedenk daarom je schepper in de dagen van je jeugd – voordat de slechte dagen komen…’

Pastor Harm Jansen,
harm.jansen@hervormdsliedrecht.nl, 06 49594893