Aandacht

Na wat opstartproblemen met de internetverbinding mocht ds. Hagendijk uit Willige-Langerak bij ons voorgaan. De leidraad voor de dienst was Johannes 2: 13-22, het verhaal van de tempelreiniging door Jezus. Een verhaal waar we Jezus van een andere kant zien, boos om alle drukte en handel op het tempelplein, De plaats waar de aandacht naar God zou moeten uitgaan. In het leven zien we vaak dat mensen boos zijn, omdat ze een gebrek aan aandacht ervaren. Dit kan zijn van familie, leiding, regering en noem maar op. In het pastoraat kwam ik het ook regelmatig tegen. Een situatie die ik nooit zal vergeten was de volgende. Ik kwam op bezoek bij een gemeentelid die ik nooit in de kerk had gezien. Hij nam me in vertrouwen en vertelde zijn levensverhaal. Het was triest om te horen dat hij al heel jong zijn vader had verloren. Dit had als consequentie dat hij in zijn jeugd vaak werd opgevangen door anderen en dat hij een boosheid ontwikkelde die een uitlaat zocht in drank, drugs, agressie en vandalisme. Inmiddels had hij de laatste drie uit zijn leven gebannen, nadat hij het inzicht had gekregen dat hij niet bij slechte vrienden, maar bij God aan moest kloppen. God heeft hem mensen op zijn pad gegeven die hem hierbij hebben geholpen en ik proefde in hem een
kinderlijk, maar vast geloof. De aandacht die hij nu kreeg, deed hem goed en gaf hem een stukje levensvreugde en rust terug. We hebben mooie gesprekken gevoerd en ook voor mij was het bijzonder om te zien wat aandacht voor een mens kan doen.
De les van Jezus en die van deze man laten wel zien dat we niet al te gemakkelijk onze schouders moeten ophalen als we geconfronteerd worden met situaties die niet door de beugel kunnen. We mogen -met Jezus als onze beschermer- best optreden als dat betekent dat er weer aandacht komt voor datgene waar het echt om gaat. Kijk dus niet weg als er aandacht nodig is, maar ga ermee aan de gang!

Goede dagen gewenst en een vriendelijke groet,
Mieke van ’t Veer