Abraham Lincoln
Aanstaande zondag is het de sterfdag van de Amerikaanse president Abraham Lincoln.
Hij overleed in 1775. Hij was een president met grote invloed.
Eigenlijk geldt dit voor veel van deze hoogwaardigheidsbekleders. Kijk maar eens naar ‘The Donald’, voormalig president Donald Trump, die hoge ogen gooit om in november herkozen te worden. Hij wordt gekenmerkt door een verdeeldheid zaaiende politiek.
Hij serveert mensen af, zet ze tegen elkaar op, is corrupt en kent staatsondermijnend gedrag. Hij giet over zijn uitingen wel een christelijk sausje. Feitelijk is het echter een
heel dun laagje vernis. Bij president Vladimir Poetin van Rusland is het overigens niet
veel anders.
Nota bene heeft hij als slippendrager de Russisch-orthodoxe patriach Kyrill.
Is Joe Biden dan veel beter dan The Donald? Helaas zoekt ook hij steeds
toenadering tot groeperingen van twijfelachtig allooi. De christelijke waarden
lijken bij hem evenmin in veilige handen.
Het presidentschap van Trump, van Poetin, van Biden: het zal nog lang diepe sporen achterlaten.
Slavernij
Ook Lincoln laat nog steeds zijn sporen na. Hij werd president tijdens de Amerikaanse burgeroorlog waarbij de noordelijke staten tegen de zuidelijke vochten. Niet in de laatste plaats ging het over de slavernij. Lincoln was hiervan een fervent tegenstander. Hij werd er zelfs voor vermoord. Maar wat hij in gang zette, was onomkeerbaar. En zegenrijk. Toen in Nederland de slavernij nog lang niet was afgeschaft, was dit in ‘het land van vrijheid’ al wel het geval! Hiermee was hij een lichtend voorbeeld.
Verschil maken
Kan één persoon het verschil maken? Zelden is dit het geval. Misschien alleen volledig bij Jezus Christus. Hij zorgde werkelijk voor een omzetting. En zijn werk maakt een onomkeerbaar verschil. Zijn dood was niet zinloos. Integendeel. Maar Hij is dan ook meer dan een president. Hij is de Koning der koningen. Hij doet het rijk van vrede, vrijheid en gerechtigheid in volle glorie komen.
Toch kunnen ook gewone stervelingen het verschil maken. Bij velen in het klein. Toch hebben zij hiermee grote betekenis. Regeringsleiders hebben iets grotere invloed op de gang van zaken in de wereld. Om die reden roept de apostel Paulus de christenen op om voor hen te bidden. Dat moeten we zeker niet nalaten. Tegelijk vraagt het van ons goed na te denken wat onze verantwoordelijkheid is bij verkiezingen. Ook de aanstaande Europese. Laten we onze plicht in dezen over twee maanden niet verzaken! Mogen leven en werk van Lincoln ons hierbij inspireren.
Een hartelijke groet vanuit de pastorie aan de Batelier, ds. G.J. Mink