Anders zijn

‘Jullie zijn anders, want jullie kennen Christus’. Waarin maak jij het verschil? Kunnen mensen aan jou merken dat je christen bent? Dit was het thema en ook gelijk een indringende vraag tijdens de Revivaldienst van afgelopen zondag, waaraan ds. G.J. Mink zijn medewerking verleende.
Paulus (Efeziërs 4: 20) beschrijft het verschil tussen christenen op heel nadrukkelijke wijze. Een christen is goed en een niet christen niet. We weten echter dat het helaas niet zo zwart/wit is. Iedereen kent wel ‘niet’ christenen, die ook heel veel goed doen en christenen die slechte dingen doen. De vraag aan ons allemaal is: ‘Hoe laat je zien dat je christen bent?’ En dan bedoelen we niet met uiterlijke kenmerken, maar door je gedrag en wat je zegt. Lastig vaak om voor je geloof uit te komen en dat ook nog eens op zo’n manier te doen dat anderen naar je luisteren!
Nu heb ik een tante gehad, een bijzondere vrouw. Zij kwam pas op latere leeftijd tot geloof en op haar tachtigste deed ze belijdenis. Toch heb ik zelden iemand ontmoet die met meer vrijmoedigheid over haar geloof sprak en die de mensen die op haar pad kwamen (ze woonde in een verzorgingshuis), gevraagd en ongevraagd, een inkijkje gunde in wat geloven is en hoe je daar kracht uit kunt putten. Ze was bijna blind en had zo erg COPD dat ze zelfs geen lucht meer had om te lopen. Toch zocht ze mensen op waarvan ze haarfijn aanvoelde dat ze God nodig hadden. En ze wist hen dan ook datgene te geven wat nodig was. Vol liefde en doorzettingsvermogen ging ze te werk en de mensen reageerden dankbaar en nooit afwerend. Ze vond het zelf heel normaal om zo Gods discipel te zijn. Natuurlijk zat ze zelf ook regelmatig bij de pakken neer, maar toch won steeds het vertrouwen het van de depressie. Ze zag het als haar opdracht van God om mensen te helpen. Een voorbeeld hoe je je geloof kunt uitdragen, zelfs als je lichaam niet meer kan.
Wanneer je jong bent is deze vrijmoedigheid vaak lastig op te brengen, maar ook met daden kun je vaak laten zien dat God belangrijk voor je is. Denk maar eens aan op werkvakantie gaan om een mooi project vorm te geven, meedoen aan kerkelijke activiteiten, jezelf verdiepen door catechisatie, kring of club. Klein beginnen mag en kan, en wanneer je je vertrouwen op God stelt, zul je merken dat Hij met je mee gaat. Je merkt het misschien niet altijd gelijk, maar als je terugkijkt zul je zien waar Hij met je mee liep. En voor God mag je er altijd zijn!