Biddag afgeschaft

Je zou zomaar kunnen schrikken van het kopje boven dit stukje. Biddag afgeschaft? Dat kan toch niet waar zijn. Nee, dat is ook niet waar bij ons. Begin maart houden we D.V. weer biddag. Waarover wil ik het dan wel hebben? Nu, in Denemarken gaat men er toe over de ‘Grote Biddag’ af te schaffen. In dit land was deze van oudsher een vrije dag, wat vroeger trouwens in Nederland ook het geval was. Ik herinner mij dat in mijn eerste gemeente, Arnemuiden, de scholen op die dag dicht waren, evenals de winkels en het gemeentehuis. Dat is nu overigens niet meer zo.
De motivatie voor de Denen om deze dag maar af te schaffen is de volgende: het is nodig de arbeidsproductiviteit te vergroten. Daar gaat het om. En biddag is hiervoor kennelijk een vreselijke stoorzender. Bidden verstoort het werken. Bidden hoeft niet.
Zo zie je waar de secularisatie toe leidt. Er blijkt geen antenne meer te zijn voor het feit dat het gebed van grote betekenis is. Niet alleen voor de kerk en de christenen, maar ook voor de staat en de maatschappij. En voor het werk trouwens. Bidden is niet een hobby van een aantal mensen, maar is bevorderlijk voor het welzijn van de samenleving. En als dat niet meer ‘gepakt’ wordt, zijn we ver heen.
De regering zou er beter aan doen het gebed te bevorderen.
Nu hoeven we niet te zeer naar de Denen te kijken. Laten we maar even in Nederland blijven. Hoe leeft het gebed bij ons? Hoe gaan we in maart de biddag invullen? Natuurlijk is het niet perse aan die dag gebonden, maar apart samen te komen om te gaan bidden, is van grote waarde. Misschien zou je er wel een dag voor kunnen vrij nemen en/of vrijmaken….