Enquête voor jongeren bij preek wijken 1 en 2

Kán ik wat met deze preek? Word ik geraakt in mijn hart? Leer ik wat nieuws? Een paar vragen waar jongeren een antwoord op willen als ze luisteren naar een preek. Deze en andere punten noemden Sliedrechtse jongeren de afgelopen weken tijdens gesprekken op huiscatechese, een zondagavondgroep en rond de jeugddienst. Deze gesprekken waren de eerste fase van het onderzoek van Nelleke Plomp naar betrokkenheid van jongeren bij de preek voor JOP.

De jongeren Rik de Waard, Merel Schep, Lars Teeuw en ds. J.W. Sparreboom, jeugdouderling Timon Jongkind en jeugdleider Martijn Tanghé kwamen vervolgens begin maart als kernteam samen om onder leiding van Nelleke Plomp na te denken en te brainstormen. Om te ontdekken wat er in Sliedrecht nodig is om deze verandering in gang te zetten, is april tot actiemaand uitgeroepen. In die maand krijgen jongeren tussen de 15 en 20 jaar elke week de oproep om een digitale of papieren enquête in te vullen tijdens de preek. Als u jongeren dus met hun mobiel of met pen en papier in de weer ziet, is de kans groot dat ze juist extra goed opletten! Daarnaast is er een paar keer de gelegenheid om na de dienst een kwartiertje na te praten met iemand van het kernteam en is er op zondagavond 22 april een bijeenkomst voor alle jongeren na de jeugddienst.

Al deze bouwstenen leiden tot een plan om de betrokkenheid van jongeren bij de preek te vergroten. Allereerst in Hervormd Sliedrecht, maar met leerpunten voor alle protestantse gemeenten in Nederland.

Op zondag 25 maart licht Nelleke Plomp dit samen met iemand uit het kernteam toe in de avonddienst in de Maranathakerk. Heeft u vragen of suggesties, laat het weten op 25 maart of via mail (n.plomp@jop.nl) of whatsapp (06 – 15 90 85 65)