Jezus Christus is: … rust die Hij geeft
‘Kom naar Mij, jullie die vermoeid zijn en onder lasten gebukt gaan, dan zal ik jullie rust geven.’ (Matteüs 11: 28).
De maand december is in aantocht.
Een feestelijke maand; de laatste weken van het jaar 2023. Sinterklaas is zojuist gearriveerd, de kerstdagen volgen.
Het geboortefeest van Jezus Christus wordt al jaren ‘bedreigd’ door allerhand andere wereldse feesten, maar staat in de kerkelijke agenda’s nog altijd recht overeind. Dominees bereiden zich voor op wat nog niet zo heel lang geleden wel als de ’10-daagse veldtocht’ werd gezien. Dat wil zeggen dat in de periode tussen kerst en oud & nieuw soms wel tien keer gepreekt moest worden. Ook zijn in de gemeente en op scholen commissies in de weer met het kinderkerstfeest en de kerstnachtviering.
Kortom, we staan voor een periode van grote drukte, gekenmerkt vaak door onrust, stress en haast. Velen zijn al moe voordat ze er aan begonnen zijn.
Wat een verademing is het dan dat ik hier Jezus hoor zeggen: ‘Kom naar Mij! En leg je lasten af’.
Zie zo in alle eenvoud de Here Jezus voor je staan. Hij kijkt je aan met ogen vol liefde en zorg. En hoor dan Zijn zachte, liefdevolle stem die je aanspreekt: ‘Ik zal je rust geven.’
Zoek in alle drukke tijden je rust in Hem.
Rechtzetten
Bij mijn condoleancebezoek vorige week bij zr. Piets Visser-Kraaijeveld, Lijsterweg 175, 3362 BE, i.v.m. het overlijden van haar echtgenoot Kees, realiseerde ik mij dat ik in het Kerkblad van vorige week zijn naam niet goed had geschreven. Broeder Cornelis Visser, Kees i.p.v. Cor, stierf op 4 november 2023 in de leeftijd van 90 jaar.
Kring Verder na verlies
In tijden van huilen en verdriet, in tijden van rouw (Pred. 3: 4), kun je sterk verlangen getroost te worden. Maar wat is troosten eigenlijk?
In zijn boekje ‘Stil verdriet’ legt de Belgische psycholoog Manu Keirse uit dat ‘troosten geen dam is die opgezet wordt tegen verdriet, maar juist een bedding om verdriet te laten stromen. Troosten, zo vervolgt hij is niet het antwoord weten voordat goed geluisterd is. Het is niet allerlei goedbedoelde adviezen geven, die mensen eerder doodmoe kunnen maken. Troosten is ook niet vragen hoe oud hij/zij was, alsof leeftijd een middel zou zijn tegen verdriet. Het is niet de opstandigheid, de boosheid wegduwen, of voorschrijven hoe men zich moet voelen. Troosten is niet te vinden in pasklare antwoorden op de vele ‘waarom-vragen’.
Troosten is wel aandachtig luisteren zodat verdriet in woorden en tranen naar buiten kan stromen. Troosten is kunnen zwijgen en in een blik of met een aanraking signalen van hoop, veiligheid en vertrouwen laten voelen. Het is samen worstelen, zoeken en hopen. Het is deelnemen aan het verdriet, veel meer dan het wegnemen van verdriet. Het is verdriet durven benoemen. Troosten is mensen helpen te leven met vragen waarop geen antwoorden zijn. De meeste mensen zijn bang om iemand in verdriet op te zoeken. Maar juist het er alleen maar (even) zijn is vaak al voldoende voor de rouwende om te merken dat hij/zij niet vergeten wordt. Een volgende keer nog wat tips en adviezen wat je kunt doen voor iemand met een groot verdriet.
Bidt u voor hen die dit (na-) jaar meedoen aan de kring ‘Verder na Verlies’?
Vredegroet
Terwijl ze nog aan het vertellen waren, kwam Jezus zelf in hun midden staan en zei: ‘Vrede zij met jullie.’ (Lucas 24: 36).
Pastor Harm Jansen,
harm.jansen@hervormdsliedrecht.nl, 06-49 59 48 93