Lijk steeds meer op Jezus: wees bescheiden
‘Handel niet uit geldingsdrang of eigenwaan, maar acht in alle bescheidenheid de ander belangrijker dan uzelf’ (Filippenzen 2: 3).
Bescheidenheid is een kwaliteit. Vroeger zouden we zeggen: het is een deugd. Ben je bescheiden? Dan hoef je niet per sé op de voorgrond of in het middelpunt van de belangstelling te staan. Je gaat liever onopgemerkt je weg. Je bent eenvoudig en ingetogen. Je bent niet opdringerig. Je praat niet omdat je moet praten, maar je zegt iets wanneer je iets te zeggen hebt.
In het leven van alledag heb je te maken met andere mensen. Je ontmoet ze thuis, op straat, in de winkel, in het verkeer en ook in de kerk. Overal kom je andere mensen tegen. En al die (andere) mensen, zegt Paulus hier, moet je belangrijker achten dan jezelf. Dat zul je vaak moeilijk vinden. Je wilt jezelf laten gelden. Je vindt dat jij zelf belangrijker bent. Maar in Gods nieuwe wereld, geleid door Gods Geest wil Hij dat je met nieuwe ogen leert kijken naar de ander die je tegenkomt. Oefen je daarin. In de Godsvrucht, in bescheidenheid en nederigheid (1 Tim. 4: 7-8). Plaats niet jezelf op de voorgrond, maar zie de ander als iemand waarin God zelf naar je toekomt, hoe moeilijk je die ander misschien ook vindt. Wees bescheiden. Als je dat doet, ga je meer en meer lijken op Jezus.
Dat wil jij toch ook?
Zieken, thuis of in zorginstellingen
Dementie. Dementie is ontwrichtend. Het beïnvloedt verregaand hoe iemand in het leven staat en wat nog zin geeft. Dat geldt ook voor hun naasten: zij kennen hun dierbare soms bijna niet meer terug. En vragen zich vaak vertwijfeld af hoe lukt het mij om contact te maken met mijn demente moeder, man, vrouw, vriend of broer. Ook leden van onze kerk wonen met deze aandoening in verschillende oudereninstellingen, of proberen zo goed en zo kwaad als het gaat met hulp van mantelzorg en professionele thuiszorg hun leven in de eigen omgeving nog te leven. In het ouderenpastoraat gaan bezoekbroeders en -zusters regelmatig bij hen langs. Met een open mind, liefst met zo weinig mogelijk woorden of verwachtingen van een ‘goed gesprek’, maar wel met de wil òm te zien naar de naaste. Het is belangrijk om mensen met dementie niet uit het oog te verliezen. Zij doen er nog steeds toe en behoren tot het lichaam van Christus, Zijn kerk in Sliedrecht.
Al gaan zij vergeten, zij mogen nooit wòrden vergeten!
Mocht u op (pastoraal) bezoek gaan en blijkt een zinnig gesprek niet meer mogelijk, alleen al door toch bij hem of haar aanwezig te zijn, bevestig je dat iemand er nog steeds toe doet, dat iemand nog steeds van waarde is. Wees daarbij vooral rustig en geduldig, en hier en nu aanwezig. Je hoeft niet te vragen: ‘Weet u nog wie ik ben?’, maar stel jezelf gewoon voor.
Bezoeken hoeven niet altijd opgevuld te worden met een stroom aan woorden. In de stilte kom je elkaar vaak veel naderbij. Want de Geest spreekt alle talen, ook al spreekt jouw demente geliefde broeder of zuster geen woorden meer.
Ook door het zingen van bekende psalmen of geestelijke liederen kun je nog heel goed met elkaar samen zijn en goede momenten hebben. Samen het ‘Onze Vader’ bidden geeft ook verbondenheid.
Vredegroet
‘Je hebt iemand nodig, stil en oprecht,
Die, als het erop aankomt voor je bidt of voor je vecht.
Pas als je iemand hebt die met je lacht en met je grient,
Dan pas kun je zeggen ‘k heb een vriend.’
(Toon Hermans)
Pastor Harm Jansen