Gebeden door de dag heen

Voor het slapen gaan doen velen hun avondgebed. Het is goed de dag te besluiten door die in handen van de Heer te leggen. We geven zelf alles uit handen. Gods handen zijn de beste handen. Wij hebben niet zelf zo’n avondgebed uitgevonden. We staan ermee in een lange traditie. Israël kende het avondoffer, het avondgebed in de tempel bijvoorbeeld. En ook de vroege christenen kenden hun vaste gebedstijden. Niet verwonderlijk omdat de eerste christenen Joden waren. De christenen uit de volken hebben het overgenomen. Nu is het avondgebed niet het enige. We kennen ook de dagelijkse gebeden bij het eten. Velen hebben hiernaast het morgengebed. Eigenlijk vaste patronen. Vanuit de gereformeerde reformatie is de impuls gekomen om zo de huisgodsdienst gestalte te geven. Toch wilde Calvijn in Genève wel bevorderen dat het als christelijke gemeente zoveel mogelijk gezamenlijk gebeurde in het kerkgebouw. En als dit niet mogelijk was, zouden mensen het thuis allen op het gelijke uur kunnen doen. Deze wijsheid ontleen ik aan het prachtige boek dat onder meer geschreven is door mijn studievriend en collega dr. Herman Speelman: ‘Gereformeerde getijden’ (Kampen 2023). Calvijn hervormde hiermee het kloostergebed zoals dit tot op de dag van vandaag plaatsvindt. Steeds meer protestanten trekken zich wel eens voor een of meer dagen terug om zich spiritueel te resetten en tot rust te komen. Dan doe je mee met de gang van het zevenmaal daags bidden. Dit gebeurt in navolging van de oproep van de psalmist: ‘Ik zing U dagelijks zevenmaal lof’ (Psalm 119: 164).
Zeven gebedstijden:
Metten/vigilie: om middernacht is er een wake, omdat de  Heer gezegd heeft: ‘Waak en bid’; de psalmist zegt het: ‘Midden in de nacht sta ik op en loof U’ (Ps. 119: 62).
Lauden/priem (het eerste uur): op de tijd van het hanengekraai bidden we dat we niet in verzoeking komen en de  Heer verloochenen. ‘Nee, ‘s-nachts klinkt een lied in mij op,
een gebed tot de God van mijn leven’ (Ps. 42: 9).
Terts (het derde uur), ongeveer 9.00 uur: op het tijdstip dat de  Heilige Geest werd uitgestort (Hand. 2: 15) wordt de lof van de Heer gezongen.
Sext (het zesde uur), ongeveer 12 uur: op dit tijdstip ontdekte  Petrus in zijn gebed dat ook niet-joden tot Christus mochten komen (Hand. 10: 9).
None (het negende uur), ongeveer 15.00 uur: op dit tijdstip  riep Jezus uit aan het kruis’ (Mat. 26: 47): ‘Het is volbracht’ (Joh. 19: 30).
Vesper (het twaalfde uur), ongeveer 18.00 uur: het avondgebed
Completen, ongeveer 21.00 uur.
Zo nu en dan houden we in onze kerk ook een avondgebed.
Dit was bijvoorbeeld enkele weken geleden het geval voorafgaande aan de samenkomst waarin Tabitha van Krimpen sprak. En ook op oudejaarsavond deden we dit.