‘Generatie Angststoornis’

Dat is de verontrustende titel van een nieuw boek van de Amerikaanse onderzoeker Jonathan Haidt. Zijn alarmerende conclusie: De smartphone is catastrofaal voor jongeren. De smartphone heeft een hele generatie opgroeiende kinderen ziek gemaakt. Depressief, angstig, teruggetrokken, onzeker, verslaafd. In zijn boek noemt hij ‘vier schadeposten’.
Als eerste is deze generatie een ongelooflijk geïsoleerde groep mensen geworden.
Ten tweede is er continu slaapgebrek.
Als derde noemt hij ‘aandachtsfragmentatie’, niet meer de aandacht langere tijd op iets kunnen richten.
Als vierde noemt hij verslaving. Terwijl we het gewone leven steeds veiliger maken voor onze kinderen (‘de rubberen tegels onder het speeltoestel’), letten we nauwelijks op de online veiligheid.
Om het tij te keren komt Haidt met vier aanbevelingen:
1. Geen smartphone voordat je kind veertien jaar is. Ouders zouden de vierentwintiguurstoegang van kinderen tot het internet moeten uitstellen door ze vóór hun veertiende levensjaar alleen een basistelefoon (een telefoon met een beperkt aantal apps en zonder internetbrowser) te geven.
2. Geen sociale media voordat je kind zestien jaar is. Laat kinderen de meest kwetsbare periode van de ontwikkeling van hun brein doormaken voordat ze te maken krijgen met de stormwind van sociale vergelijking en door algoritmen uitgekozen influencers.
3. Telefoonvrije scholen. Op alle scholen moeten leerlingen hun telefoons, smartwatches en andere apparaten die tekstberichten kunnen verzenden of ontvangen, tijdens de schooldag in een speciale locker of een afsluitbare zak bewaren. Alleen zo kunnen ze aandacht hebben voor elkaar en voor hun docenten.
4. Veel meer spel zonder toezicht en meer zelfstandigheid in de kindertijd. Vrij spel is dé manier waarop kinderen op een natuurlijke wijze sociale vaardigheden ontwikkelen, angst overwinnen en zelfstandige jongvolwassenen worden.
Luistertip: De Ongelooflijke Podcast’ van 28 april met Esther van Fenema over dit boek.