Nieuwjaarsboodschap: Een offline jaar gewenst!

Waar was u op 12 maart? De dag waarop de eerste lockdown werd aangekondigd? Ik was op werkbezoek in de classis Veluwe. We hadden inspirerende en indringende ontmoetingen met de kerkenraad van de Hervormde gemeente Elim in ‘t Harde, de kerkenraad van de dorpskerk in Hall en de voorgangers van de protestantse wijkgemeente ‘De Drie Ranken’ in Apeldoorn.

U moet maar geloven dat ik daar ben geweest, want in tegenstelling tot de andere werkbezoeken is er van dit bezoek geen verslag beschikbaar. Oorzaak? Die middag werden we in beslag genomen door telefoontjes van media over de aangekondigde lockdown. Wat gaan de kerken doen? Open, dicht, online, offline? We besloten die middag al dat de scriba meditaties zou gaan verzorgen op televisie. En een week later ontstond het initiatief #nietalleen. We kwamen met z’n allen in een stroomversnelling terecht waar we – zo’n 10 maanden later – nog steeds inzitten.

De kerk heeft een steile leercurve doorgemaakt als het gaat om online presentie. Niet alleen kerkdiensten werden voortaan met beeld gestreamd, maar er werd gevlogd, podcasts gemaakt, creatieve kerstfilms online gezet en prachtige muzikale ‘samenzang video’s gecomponeerd.
Ook de dienstenorganisatie herpakte zich snel en organiseerde het online Petrus Festival met een Protestantse Lezing door minister-president Mark Rutte, een online Landelijke Diaconale Dag en eindeloos veel webinars waar mensen ervaringen konden delen over kerk-zijn in tijden van corona. En in het nieuwe jaar start het moderamen met online colleges voor synodeleden, predikanten en kerkelijk werkers.
Natuurlijk is het prachtig wat we online neerzetten.
En hopelijk is het waar dat het meer mensen trekt dan voorheen. Die geluiden hoor je her en der en dat stemt me hoopvol.
Tegelijkertijd is het belangrijk dat we het echte menselijke contact niet uit het oog verliezen. Daarom zijn we samen met andere kerken en christelijke organisaties het initiatief #Nietalleen gestart. Praktische hulp of een luisterend oor voor mensen die dat kunnen gebruiken. Een initiatief waar zelfs Koningin Máxima haar waardering voor uitsprak. Het was ook een heftig jaar. Corona hield ons in de greep. Door de steeds veranderende corona maatregelen werd er een groot beroep gedaan op uw flexibiliteit en verantwoordelijkheid. Dank daarvoor!
Het goede van de online presentie van kerk-zijn moeten we zeker behouden. Het opent nieuwe mogelijkheden naar wellicht ook nieuwe mensen. Maar daarnaast wens ik u (en mezelf) vooral een offline jaar toe.
Want ik wil weer op bezoek bij u. De dienstenorganisatie kan niet goed functioneren als niet helder is wat er speelt in het land. En voor een gesprek over vreugden, maar zeker ook over zorgen in de gemeente, is echt contact nodig. Elkaar in de ogen kijken. Wat langer doorpraten. Voelen wat de ander bedoelt. En dat lukt niet goed met een beeldscherm ertussen.
En het meest van alles hoop ik dat we in 2021 weer ‘gewoon’ naar de kerk kunnen. Zonder bang te zijn dat je elkaar besmet. Lekker samen zingen. Naast elkaar in de banken schuiven. Koffie drinken achteraf. Weer die geloofsgemeenschap zijn waardoor we dichter bij God, bij elkaar en de wereld komen.

Een gezegend 2021 gewenst!

Jurjen de Groot

Directeur dienstenorganisatie Protestantse Kerk en Kerk in Actie