Nieuws van de C.H.R. (108)

Nomen nescio
Nomen nescio is een Latijnse uitdrukking die betekent ‘ik weet de naam niet’ of informeel ‘naam onbekend’. Het is goed om als commissie transparant te zijn over onze inkomsten voor zover we dat nog niet hebben gedaan.
Tot en met september is er bij elkaar aan giften € 24.174,70 overgemaakt of geld in de speciale bus gestopt wanneer u kleding heeft gebracht. U doet dat allemaal met één doel; de naasten die op ons pad komen ontzorgen en mee helpen om dit werk mogelijk te maken. Er zijn 9 gemeenteleden die maandelijks gericht giften geven die variëren van €10 tot € 125 per maand. Er zijn hiervoor bijvoorbeeld afspraken gemaakt om een weduwe met een groot gezin te ondersteunen in Micula of voor de bekostiging van busabonnementen zodat kinderen naar school kunnen. Iedere euro die inmiddels de gleuf van ‘speciale transportbus’ heeft gepasseerd heeft tot nu toe € 317,60 opgebracht. En dan zijn er ook nog de anonieme giften die op de bankrekening worden bijgeschreven:
1x €5;3x€10;3x€20;1x€25;1x€30;1x€35;3x€50;2x€75;1x€100;2x€10.000. Alle gevers hartelijk dank.

Op reisbezoek
U als gemeente vertrouwt ons uw geld en goed toe. Het is de verantwoordelijkheid van de Commissie dat die middelen ook daadwerkelijk worden gebruikt.
D.V. vrijdag 15 oktober tot en met dinsdag 20 oktober hopen Dick van Mourik, Esther Harrewijn, Maarten van Noorloos en Joëlle Harrewijn naar Roemenië af te reizen. We bezoeken de gemeenten Micula, Lapusel, en Zerindu Mic waarbij het gesprek wordt gevoerd over de besteding van de aan hen toevertrouwde middelen en de kledingverkoop in maart 2015. Het gesprek zal ook gaan over het bieden van (kleding)hulp aan andere gemeenten zoals in Oekraïne, opvangcentra in Hongarije, Servië en Kroatië. Daarnaast staat een bezoek gepland bij Pro Vita in Baia Mare. Dit is een opvangtehuis voor kansarme jongeren. Hier wonen tussen de 20 en 30 jongeren vanaf 18 jaar die zonder opvang en begeleiding ‘op straat’ terecht komen en geen toekomst zouden hebben.
Gabor en Gyorgyi Viragh ontfermen zich al jaren over het lot van die jongeren zonder thuis en die feitelijk nog ouderlijke zorg nodig hebben. We gaan daar ook overnachten. We gaan ook op bezoek bij Agnulli Dei dat in 2 jaar tijd is ontwikkeld van bejaardenopvang tot meer een Hospice met 17 bewoners waar ongeneeslijk zieken tot hun dood worden verzorgd. We gaan in gesprek op welke manier dit wordt gedaan, met welke dilemma’s de staf te maken krijgt en op welke manier onze gemeente kan bijdragen om deze bewoners in hun allerlaatste fase van hun leven bij te staan. De reden dat Maarten en Joëlle door de Commissie zijn benaderd om mee te gaan houdt verband met voorgenomen plannen om D.V. volgend jaar met een groep jongeren uit Sliedrecht eenzelfde reis te ondernemen. Omzien naar onze naasten is niet alleen een diaconale taak van ouderen maar ook een zaak die jongeren bezig houdt; Christus volgen en luisteren naar Zijn stem.

Dick van Mourik tel. 422248