Nieuws van de C.H.R. (218)

Roemenië; wat gaan we doen
Wat opvalt is dat naar aanleiding van het kerkblad van vorige week waarin we melding hebben gemaakt van het werkbezoek van 14 november tot dinsdag 19 november wij zoveel mooie reacties krijgen. Wij ( Esther, Germa, Frank en Dick) krijgen van veel gemeenteleden een goede reis toegewenst maar ook mogen we de hartelijke groeten overbrengen aan veel mensen in Roemenië.
Mooi om te merken dat er belangstelling is naar die ander. Juist in deze tijd maakt dat het verschil.
Plan
Ons plan is om vrijdag Zerindu Mic te bezoeken. Het is echt een gehucht met nog geen 250 inwoners  ergens ver weg gestopt op het platte land. We gaat een tolk mee die ons helpt bij de gesprekken. We kijken uit naar deze ontmoeting. Op zaterdag rijden we 4 uur naar het noorden van Roemenië naar de stad Baia Mare waar we logeren in het opvanghuis voor jongeren Pro Vita. We zijn erg nieuwsgierig hoe ver het staat met de omvorming van een aantal kamers. Zondag bezoeken we de kerkdienst van Micula en aansluitend onder de maaltijd nemen we samen met dominee István Higyed de zorgen en zegeningen door en wat Sliedrecht kan betekenen. Tegen 15.00 nemen we dan afscheid omdat we om
16.00 in Lapusel worden verwacht waar we de kerkdienst willen bijwonen waar hun eigen nog jonge predikant dominee Viktor Molnar voor zal gaan. Ook daar zal tijdens de maaltijd het gesprek over de gemeente plaatsvinden. Het jeugdwerk maar ook het weer tot bloei mogen komen van deze gemeente zal onderwerp van gesprek zijn. Het laatste stuk van de zondagavond zijn we te gast aan de keukentafel bij Gabor en Györyi Viragh in het opvanghuis voor jongeren Pro Vita. Maandag rijden we dan eerst zo’n 4 uur naar Oradea waar we een ontmoeting hebben in het verpleeghuis annex hospice Agnulli Dei. Daar zijn grote zorgen over de vergunning die verleend moet worden om ouderenopvang in dit gebouw te mogen voortzetten. De bureaucratie is in Roemenië onvoorstelbaar groot. Dinsdagmorgen pakken we de koffers en hopen eind van de middag weer thuis aan te kunnen schuiven voor een lekker ‘prakkie’ boerenkool met worst. Laten we bidden dat alles goed mag verlopen.

Met een hartelijk groet,
Dick van Mourik