Nieuws van de C.H.R. (76)

Commissie Hulp Roemenië

Hartelijk bedankt!
De Commissie Hulp Roemenië wil het Reflektorteam ( wijk 1/2) en de ondersteuning vanuit het HGJS (wijk 3/4) die hebben meegeholpen om ‘de fietsmarathon’ tot zo’n geweldig succes te maken, heel hartelijk bedanken. Er is € 7.000 bij elkaar gefietst, gegeten, gegymd, gedronken. U en jij van alle 4 de wijken die ‘een kijkje’ kwamen nemen, natuurlijk ook heel erg bedankt.
P1030696Dominee Tanghé en dominee Van der Veen op de tandem.

P1030844

Csenge Farkas zaterdagmiddag met een kerkuil tijdens de roofvogelshow.

Csenge Farkas, die werkt in het per 1 september 2013 opgerichte bejaardenhuis Agnulli Dei, was bijzonder verrast. Dit had zij niet durven dromen. Zondag deed Csenge al voorzichtig een suggestie, ‘Dick, wat zou het fijn zijn wanneer we 4 of 5 goeie matrassen kunnen kopen die helpen tegen het ‘doorleggen’ van sommige zieke bewoners’. Dat kan dus op korte termijn worden geregeld! Verder gaan we bekijken op welke manier we de € 7.000 kan worden ingezet bij de zorg aan de bewoners.

Bijzonder bericht (ooggetuige)
Oud voorzitter van de C.H.R., Gerrit van den Toren en zijn vrouw Dettie zijn zeer recent op bezoek geweest bij het bejaardenhuis Agnulli Dei.
Op 14 mei schrijft hij:
‘Ja, we hebben het bejaardenhuis gezien. Een royale rondleiding gehad. Csenge doet het prachtig. Jammer dat ze in september weer weggaat omdat ze dan weer gaat studeren. Ze weet er heel veel van, maar uit de manier waarop ze erover spreekt is ze erg betrokken. Haar moeder zegt ook dat ze dat is en heel goed met de oude mensen kan omgaan en ook heel inventief is om programma’s voor hen te bedenken.
Je was nieuwsgierig naar hoe het loopt en hoe ik het ervaren heb?
1. We hebben een uitvoerige rondleiding gekregen door Antal en Marta. Csenge kon er helaas niet bij zijn. Het loopt geweldig. Er waren inderdaad kortgeleden 15 bewoners. Maar toen wij er waren nog maar 8. In korte tijd 6 overleden. Ze komen ook in een heel laat stadium van hun leven, als de familie hen niet verder verzorgen kan omdat het te veeleisend is geworden. Meer een hospice. Zo benoemen ze het zelf ook. Met Csenge en haar ouders heb ik het er nog over gehad of dat niet demotiverend is voor de mensen die er voor in aanmerking komen. Zoiets van: als je naar Agnulli Dei gaat zijn je dagen geteld. Maar de mensen weten van zichzelf dat ze heel ziek of stervend zijn en ervaren het als een groot goed opgevangen te worden. En hun familie al evenzeer.
2. Een paar dingen zijn me opgevallen:
a. De mensen zijn heel erg tevreden. Op het blijde af. Ik heb het aan praktisch allemaal gevraagd. En het antwoord was steeds positief. En ze keken er nog blij bij ook. Een paar sliepen en dat hebben we natuurlijk zo gelaten. Één vrouw had veel pijn en dat beïnvloedde wel heel erg haar stemming. En dus haar antwoord.
b. De verzorgsters staan (heel) positief in hun werk. We hebben hen niet allemaal ontmoet natuurlijk. Maar voor de aanwezigen geldt het zeker. Zwaar! maar goed om te doen.
c. Persoonlijk vind ik het fantastisch wat er gedaan wordt. Eigenlijk moet ik zeggen: ik ben laaiend enthousiast. En Dettie al even zeer.
d. En: het ziet er puik uit. Ik heb Dettie ook gevraagd er met haar vrouwenoog naar te kijken. Content!’.

Kleding brengen
D.V. zaterdag 14 juni kunt u pas weer kleding afleveren op de Rivierdijk 414b van 10.00 – 11.30 uur. De coördinatie is in handen van Esther Harrewijn tel. 416220.

Een hartelijke groet
Dick van Mourik (422248)