Nieuws van de CHR (292)

Bericht uit Oekraïne
Door gemeenteleden uit Micula, Lapusel en Baia Mare zijn vóór Pasen verschillende transporten uitgevoerd naar dorpen in Oekraïne. Eerst zijn levensmiddelen etc. gekocht in Roemenië met geld vanuit Sliedrecht. Vervolgens zijn er pakketten gemaakt die met transportbusjes naar hun bestemmingen in Oekraïne zijn vervoerd. Het is bijzonder dat door deze manier van samenwerken nieuwe contacten worden gelegd en onze naasten worden geholpen.
Zo kregen we deze mail uit Oekraïne van Adrienn Becske die schrijft: ‘Ik kan mijn eerste regels alleen maar beginnen met dankbaarheid en waardering! Het is een hartverwarmend gevoel als iemand vanuit een onbekende en verre wereld aan ons denkt in deze moeilijke tijd van oorlog.
Deze pakketten waren een enorme hulp voor bijna 160 mensen. Het bereikte leden van groepen die op enigerlei wijze betrokken zijn bij het gemeenschapsleven in Visk, alsmede verschillende vluchtelingengroepen zoals
(1) de vluchtelingen die zijn ondergebracht in de vluchtelingenopvang in Visk; (
(2) de belangrijkste groep ontvangers van pakketten waren de leerlingen van de Volkswerkplaats Visk die momenteel in Oekraïne zijn en hun gezinnen. Veel van de mannen hadden voor de oorlog in het buitenland gewerkt, maar nu dreigen mannen van 18 tot 60 jaar niet meer thuis te komen vanwege hun militaire dienst. Voor veel gezinnen blijft emigratie de enige manier om samen te leven, en we weten niet of ze ooit naar huis zullen komen…. We blijven echter werken met de achterblijvers door dansworkshops, handwerk, excursies en kampen te organiseren (onlangs waren we uitgenodigd voor een volksmuziekkamp in Szamosújvár (Transsylvanië) waar we zes kinderen mee naartoe konden nemen) om zoveel mogelijk tijd in de gemeenschap door te brengen en hen een stukje van hun jeugd terug te geven. Deze leerlingen hielpen actief mee met het uitladen en sorteren van de pakketten;
(3) het lerarenteam van de Volkswerkplaats Visk;
(4) de instructeurs van het handwerkatelier van de Volkswerkplaats;
(5) het onderwijzend personeel van de Hongaarse School ‘Ferenc Kölcsey’ in Visk; (
6) de leden van het koor van de Hervormde Kerk;
(7) de bewoners van het kindertehuis Sämuel;
(8 )we hebben pakketten klaargemaakt en aan behoeftige alleenstaanden, weduwen en weduwnaars thuis bezorgd; de waarde van een van deze pakketten is ongeveer de waarde van hun maandelijkse pensioen.
Moge God u zegenen en u duizendmaal terugbetalen voor de zorg en bezorgdheid die u ons hebt betoond. Wij hopen u persoonlijk te kunnen ontmoeten en zien ernaar uit u met  veel liefde te verwelkomen in Visk in Transkarpatië, Oekraïne.
We hopen dat deze ongelukkige oorlogssituatie die ons momenteel omringt zo snel mogelijk ophoudt, zodat we ons leven in alle rust kunnen voortzetten.
Allen dank voor de giften die u hebt gegeven en geeft; delen op deze manier = vermenigvuldigen.

Kleding brengen
D.V. zaterdag 6 mei kunt u weer schone kleding, schoenen,
linnengoed en speelgoed brengen naar onze locatie Elzenhof 138, in de loods waar ook de Voedselbank gevestigd is.
Openingstijden zijn van 10.00 tot 11.30 uur.
Esther Harrewijn heeft de coördinatie, 0184-41 62 20.

Met een hartelijk groet, Dick van Mourik, 06-46 88 44 67