Ontmoeting rond ‘polarisatie’
Afgelopen maandagavond bezocht ik een boeiende avond georganiseerd door de gemeente Sliedrecht rond maatschappelijk ongenoegen en polarisatie. Met vertegenwoordigers uit zo’n tien geloofsgemeenschappen gingen we in gesprek en werden we geïnformeerd over wat polarisatie precies is en hoe daarmee om te gaan.
Ongetwijfeld denken we ook in onze gemeente echt verschillend over maatschappelijke thema’s die vandaag de dag in de samenleving tot polarisatie leiden. Dat er verschil van mening bestaat over een thema, is op zichzelf nog geen polarisatie. Dat wordt het pas als tegenstellingen verscherpen en het onderlinge gesprek moeilijker en moeilijker wordt, of niet meer gevoerd wordt, omdat ‘we’ al weten wat ‘ze’ ergens van denken. Laten we ons blijven oefenen in het open gesprek met elkaar, in de samenleving en in de kerk, om te weten wat een ander beweegt. Dat is niet altijd makkelijk, maar een terugtrekkende beweging in het bastion van het eigen gelijk, of de veiligheid van alleen maar gelijkgestemden kan er juist toe leiden dat verschillen onderhuids groter en groter worden. En de kloof wellicht te groot om te overbruggen.
Dit vraagt van kerkenraden en voorgangers ook om wijs geestelijk leiderschap. Ook dát is niet eenvoudig. Hoe spreken (en bidden) we bijv. over de actuele situatie in het Midden-Oosten? Onderteken je het Micha-manifest dat uitspreekt dat extreemrechts gedachtengoed én het evangelie zich niet met elkaar laten verenigen? Meng je je in (internet)discussies over de komst van een AZC in de gemeente? Etc. etc. De één verwacht dat je zus moet doen, de ander zou het liever zó zien. Samen zoeken we ook hierin onze weg en proberen we koers te houden. Het kompas waarop we die koers afstemmen is het Koninkrijk van God, Zijn nieuwe wereld, waarheen we, in het spoor van Jezus en geleid door de Geest, op weg zijn. Met dat bekende lied: ‘Samen bidden, samen zoeken naar het plan van onze Heer.’ Blijf daarbij allemaal aangehaakt!
Werkbezoeken
Ik heb al heel wat leuke reacties gekregen op de werkbezoeken. Ik kom graag langs op de plek waar u of jij betaald of onbetaald werk mag doen, om te horen wat je daar doet, wat je vreugde geeft, waar je tegenaan loopt, hoe je Jezus probeert te volgen op die plek, waar we als gemeenten voor zouden kunnen danken of bidden, en waar je evt. meer toerusting bij nodig kan hebben. Sta je open voor een bezoek? Laat het weten via michiel.vastenhout@hervormdsliedrecht.nlof via Whatsapp 06-53 30 62 48.
Matthijn Buwalda als inspiratie
Onze werkplek is de plek waar de meesten van ons de meeste tijd van de week doorbrengen. Logisch dus dat we nadenken over de vraag hoe we daar Jezus kunnen volgen. Daarover denk ik graag met je mee (bijv. tijdens de werkbezoeken, zie hierboven). Maar kijk ook altijd goed om je heen naar mooie voorbeelden! Zo viel mij op hoe zanger Matthijn Buwalda dat deed in De Beste Zangers. Kijk die uitzending van afgelopen zaterdag zeker terug!
Matthijn is daar ‘onder collega’s’. Een aantal van hen gelooft, een aantal heeft geen gelovige achtergrond. Maar je merkt hoe Matthijn op een positieve manier woorden geeft aan wat hem drijft. Vanuit IZB-Focus worden 7 G’s gebruikt die handvatten geven hoe je Jezus kunt volgen op je werkplek. Ik zag ze terug in deze uitzending. Zoals Geestelijk groeien (de vrucht van de Geest laten zien, zoals liefde en vriendelijkheid). Zoals Goed je werk doen (de collega’s waren onder de indruk van Matthijn’s teksten). Zoals Genade en liefde doorgeven (liedjes van Matthijn waren helend voor anderen). Zoals Goed nieuws vertellen (woorden geven aan wat je drijft, als je er naar wordt gevraagd). De zanger zelf gaf deze week in het Nederlands Dagblad aan ook zijn nukken te hebben en dat zal ook zeker zo zijn. Maar als christenen mogen we elkaar ook inspireren en dankbaar zijn voor momenten dat God Matthijn, of u, jou of mij wil gebruiken. In het interview zegt hij: ‘Ik ben altijd een diepgelovig mens geweest en ik hoop dat dat zo blijft. Wat ik schrijf en zing is niet alleen voor mensen die geloven. Zaterdag bleek hoe herkenbaar de thema’s als littekens of je niet gezien weten zijn voor mensen daarbuiten. Mijn wereld bestaat dan ook niet uit christenen en niet-christenen, maar uit mensen die ik wil ontmoeten. Als het leidt tot geloofsgesprekken, wil ik je van alles vertellen, maar ik ben geen evangelist. Ik wil verbinding voelen en aangaan. Als ik dat een beetje uit kan stralen is dat te gek. Ik drijf daarmee niet weg bij het geloof, integendeel. Voor mij is anderen ontmoeten juist iets wat natuurlijk voortkomt uit wat ik geloof. Jezus deed niet anders. Ik onderhoud mijn geloofsleven. Ik ga naar de kerk en ik lees en luister veel over het geloof. Vanuit die basis werk ik. En zolang mensen die mij goed kennen, mij blijven herkennen, is het oké.’
Een hartelijke groet, ds. Michiel Vastenhout