Passieconcert Soli Deo Gloria

Op zaterdag 1 april voert C.O.V. ‘Soli Deo Gloria’ in de Gereformeerde Kerk Sliedrecht samen met 4 solisten een passieconcert uit met werken van Dvořák en André de Jager.
Dat gebeurt met medewerking van de sopraan Elise van Es, de alt Rut Codina Palacio, de tenor André Cruz en de bas Ago Verdonschot. De begeleiding wordt verzorgd door Julia Buizer, piano en Sander van den Houten, orgel. Danny Nooteboom is de dirigent. Gezongen worden het Stabat Mater en Mis in D van Dvořák en een deel uit de Passie Cantate van André de Jager.
Antonín Dvořák (1841-1904) is een beroemde Tsjechische componist uit de Romantiek.
In zijn muziek verwerkte hij allerlei elementen uit volksmuziek, zoals in de Slavische Dansen.
Het Stabat Mater is een gedicht over de moeder Maria die haar zoon Jezus aan het kruis ziet sterven. Het is inmiddels zo’n acht eeuwen oud, maar werd in die tijd door honderden componisten op muziek gezet. De beroemdste is die van Pergolesi, maar ook Ennio Morricone schreef er één. Het werd het symbool van de ouder die zijn kind verliest. In de tijd dat Dvořák werkte aan dit stuk stierven twee van zijn kinderen. Wij zingen de orginele versie met piano. Het contrast met de Mis in D is groot. Het is een hartverwarmende mis onder de noemer ‘geloof, hoop en liefde’. Dvořák schreef het stuk op verzoek van een bevriende architect die een kapel bij een kasteel had gebouwd. Die was klein, waardoor het koor niet al te groot kon zijn en er voor een orkest al helemaal geen plaats was. Dit verklaart het orgel als enig begeleidend instrument. Tot slot wordt ter nagedachtenis aan de onlangs overleden André de Jager gezongen uit zijn Passie-Cantate opus 129, deel 2 ‘Herr, laβ dein bitter Leiden’.
locatie: Gereformeerde Kerk, Middeldiepstraat 6. Zaal open 19.30 uur. Kaarten kosten
€ 20,- en zijn ook verkrijgbaar via de leden en de website cov-solideogloria.nl