Van de pastoraal werker

Gewoon luisteren
‘Weet u wat mij opvalt? Dat veel mensen die bij mij op bezoek komen niet echt luisteren. Als ik vertel wat moeilijk is, komen ze direct met een oplossing. Ik word soms zo moe van al die aangereikte en goedbedoelde oplossingen. Luister eens gewoon waarom het zo moeilijk is…’
Tijdens een bijeenkomst over ouder-worden waren dit de woorden van een meneer. Hij aarzelde even om het te zeggen, maar hij deed het toch maar wel.
Luister eens gewoon… Wanneer je wel eens mensen hoort praten, is luisteren blijkbaar helemaal niet zo gewoon. Als iemand ons iets vertelt over haar verdriet of over zijn zorgen, hebben wij nogal eens het gevoel dat wij niets kunnen doen. Niets anders dan ‘alleen maar luisteren’. Maar… soms of iets vaker is dat nu juist het beste wat je kunt doen…!
Met een stapeltje ‘Wegwijzers 2019-2020’ onder mijn arm ben ik onlangs begonnen met mijn werk als Pastoraal ‘luisteraar’ in de gemeente. Fijn, dat ik al een aantal waardevolle ontmoetingen op enkele adressen heb kunnen afleggen. Wat een gastvrijheid, wat een levensverhalen. Ik dank u voor uw openheid en ik wil graag naar u luisteren.
Extra aandacht vraag ik deze week voor zr. Rie Lanser-van Leeuwen. Zij heeft van haar beide handen de middenhandsbeentjes gebroken en zit voor langere tijd in het gips. Gelukkig heeft ze een (tijdelijk) plekje kunnen krijgen in Parkzicht, vlakbij haar eigen huisje in de Ibis aan de Reigerlaan. Graag uw medeleven in de vorm van een kaartje of een bezoekje naar Lijsterweg 27, kamer 303, 3362 BB.
En wilt u al het ouderenwerk in uw persoonlijk bidden aan Onze Vader in de hemel opdragen?
Vrede, Pastor Harm Jansen, harm1.jansen@ziggo.nl.