Verboden lectuur

In de Amerikaanse staat Utah is van de Bijbel verklaard dat dit boek ongeschikt is voor kinderen. Waarom dan? Vanwege de hier en daar pornografische en gewelddadige inhoud, zo beweert men. De Bijbel hoeft nog net niet verboden te worden. Wel is een waarschuwing   en is het, net als bij de filmkeuring, gewenst te bepalen vanaf welke leeftijd lectuur van de Bijbel toelaatbaar is.
Achter dit rechterlijke verbod schuilt politieke motivatie. En heus zullen er wel wegen worden gevonden om weer naar het oude normaal terug te keren.
Maar een signaal is het wel. Ik plaats enkele observaties en kanttekeningen.
a. In de eerste plaats denk ik aan overdreven bescherming van tere (kinder)zielen. Er zijn ouders die hun kinderen zo beschermen, in een feestelijke wereld willen laten opgroeien dat verstoring hiervan tot grote stress leidt. Kinderen worden zo niet weerbaar gemaakt voor het echte leven. Met alle desastreuze gevolgen ervan. Hulpverleningsinstanties kunnen de zorgvraag niet meer bijbenen. En laat de Bijbel nu gaan over het échte leven.
b. In de tweede plaats is er een zucht naar (politieke) correctheid. Zeker, je mag alles vinden, je hebt de vrijheid van meningsuiting, maar als je een mening hebt die niet klopt volgens de politieke en culturele elite dan word je buitenspel gezet. Zo tolerant is de tolerante samenleving niet. Zo inclusief als men zelf zegt ook niet. En de Bijbel is dan voor deze lieden al gauw een verschrikkelijke stoorzender die dient te worden uitgeschakeld.
c. In de derde plaats wil ik opmerken dat in de Bijbel zeker veel niet zo mooie verhalen voorkomen. Excessief geweld en seksueel grensoverschrijdend gedrag bijvoorbeeld. Hierin hebben de critici gelijk. Zouden ze echter beter lezen, dan konden ze vaststellen dat de Heer hiervoor geen goed woord over heeft. Hij keurt dit af en doet er wat aan. En vanuit de ‘prut’ van deze wereld werkt Hij toe naar het Rijk van vrede, vrijheid en gerechtigheid. Als er één boek in de wereld is dat de heilrijke gang van de Heer door de geschiedenis tekent en de hoop van mensen kan bevorderen, is het de Bijbel wel.
d. Ten vierde kan het zeker geen kwaad de Bijbel te lezen met een zeker onderscheid. Startende bijbellezers moeten maar niet lukraak het boek ergens openslaan. Een zekere volgordelijkheid is zo gek nog niet. En als er moeilijke of voor je gevoel dubieuze passages in staan, is het raadzaam een deskundige, een meer ervaren bijbellezer, te raadplegen die toelichting kan geven. Zo kun je rijk gezegend worden.
e. Ten slotte: je kunt je opwinden over de rechterlijke uitspraak in Utah, maar hoe vaak gaat eigenlijk bij jou de Bijbel open?