Voor jullie gelezen: Leven in het zicht van de haven Als de avond valt – ds. A. Rietveld

Onze oud predikant ds. A. Rietveld heeft een boekje geschreven met de titel ‘Leven in het zicht van de Haven’.
Ik heb dit boekje gelezen en wil mijn ervaring graag met jullie delen.
Oud worden, wie wil dat niet? Maar… oud zijn is een ander verhaal. In deze tijd van individualisering krijg je als oudere steeds meer het gevoel, dat je alleen maar lastig bent en jongeren lijken te vergeten dat óók zij eens oud zullen zijn. Met dit boekje in de hand heb je een leidraad wanneer ‘de avond valt’, de subtitel van het boek.
Met veel liefde en vanuit zijn brede ervaring en kennis schrijft ds. Rietveld over dit onderwerp.
Wanneer de onzekere tijd van het inleveren van krachten aanbreekt, neemt hij ons aan de hand van zijn eigen ervaringen, stukjes uit de Bijbel, citaten van anderen en gedichten mee op een tocht naar de ‘haven’.
Handvatten om te leren de waarde te zien van het ouder worden, want ondanks verlies aan krachten heb je als oudere ook veel te bieden. Levenservaring en kennis zijn een niet te onderschatten ‘goudmijn’ voor de mensen om je heen. Toch ontkom je niet aan angst en onzekerheid, pijn en verdriet. Het is dan moeilijk om het ‘zicht op de haven’ te houden en in geloof en vertrouwen dit laatste stuk van de weg te gaan. Dit boek bemoedigt en biedt ons vanuit het geloof een verfrissende kijk op onze laatste levensfase.
Het is niet alleen geschikt voor de oudere zelf, maar voor iedereen die via pastoraat of op andere wijze met ouderen omgaat. De 80 pagina’s lezen makkelijk weg en het is ook zeker geschikt om erbij te pakken wanneer het ouder worden je soms aanvliegt.
Met hoofdstukken zoals: ‘Verlangen om met Christus te zijn, Stervensverwachting, Soms pijnlijke vragen en De waarde van ouderdom’, heb je iets in handen waar je wat mee kunt.
Natuurlijk is het boekje geen oplossing voor deze vraagstukken, maar wel een mooie overdenking over het omgaan met het ‘Leven in het zicht van de haven’.
Het boek is te bestellen bij: www.boekscout.nl,
ISBN: 978-94-645-0322-7 voor € 16,99 incl. verzending.
Mieke van ’t Veer