Waarom naar de kerk?

Waarom naar de kerk?
Waarom ga je naar de kerk? Op deze vraag zijn zeer vele antwoorden te geven. Bij het eerste gemeentefeest enkele jaren geleden, toen we na corona min of meer het gewone kerkelijk leven weer oppakten, hebben we over het antwoord op deze vraag in Hervormd Sliedrecht intensief met elkaar gesproken. We lieten ons hierbij toen inspireren door het nog altijd lezenswaardige boekje van professor Arnold van Ruler, die zijn geschrift van genoemde titel voorzag.

Om wie naar de kerk
Er zijn dus heel wat antwoorden te geven. Veel reacties laten het centraal stellen van de mens zien. Soms draait het om het individu. Wat heb ik eraan? Wat ontleen ik eraan? Wat geeft mij een goed gevoel? Soms meer collectief: om elkaar als gemeenteleden te ontmoeten, om elkaar te bemoedigen, om elkaar te
stimuleren in het geloven en het volhouden hiervan.
In de Amerikaanse stad Nashville (Tennessee) werd veertien dagen geleden een bijzondere conferentie gehouden over ‘de eredienst’. Het is waardevol om iets van het hier gebodene op deze website weer te geven en ter overdenking aan te reiken. Op de conferentie legde ds. Alistair Begg de klemtoon op de ultieme reden voor kerkgang: om God te ontmoeten. Het gaat ten diepste om Hem en niet om het bevredigen van de behoefte van kerkgangers om inspirerende gedachten te consumeren.
Dus niet eerst en vooral: ‘Waarom?’, maar: ‘Om wie?’

Om Gods Woord te horen
In zondag 38 van de Heidelbergse Catechismus verwoordt de belijdenis van onze kerk als eerste punten van het antwoord op de vraag waarom je naar de kerk gaat: het horen van het Woord van God, het gebruiken van de sacramenten van doop en avondmaal, het zeggen van de gebeden èn dan, van hieruit, hulpbehoevenden de helpende hand te bieden, in financiële of andere zin.
Op het eerste punt werd tijdens de conferentie door ds. Begg de meeste nadruk gelegd.
En, àls we dan vooral komen om God te ontmoeten en zijn Woord te horen, is het van belang dat te faciliteren, ook door de inrichting van het kerkgebouw. Zeker kan de gemeente in allerlei soorten ruimten samenkomen. Maar sommige ruimten helpen meer en andere blokkeren meer. Het is een veeg teken dat in nogal wat kerkgebouwen tot herinrichting van het liturgisch centrum wordt overgegaan. Hierbij sneuvelt meestal de preekstoel en is er hoogstens een lessenaar. De verhoging die de ‘opgang tot God’ symboliseert, wordt vervangen door een ‘podium’ waar het gaat om de zichtbaarheid van medewerkers waar koren, zanggroepen en instrumentalisten dankbaar gebruik van maken. Weet wel wat je doet! Een inrichting van de ruimte is niet om het even en zegt veel over het beleven van de kerkdienst.

Inhoud van de prediking
Ds. Begg riep tijdens zijn lezing op tot een terugkeer naar wat hij noemt ‘serieuze betrokkenheid op de Bijbel’. Hiermee bedoelt hij dat zijns inziens nadruk moet liggen op verklarende prediking. ‘Er is een verband tussen het wegvallen van ons Godsbesef en de verkondiging vanaf de preekstoel… Het maakt verschil wat de gemeente van een predikant verwacht. Moet hij alleen informatie uit de Bijbel geven en daarbij nog enkele praktische aanwijzingen voor het dagelijks handelen meegeven? Dat is niet het belangrijkste doel bij het ontvouwen van de Schrift. Het moet het verlangen van zowel de prediker als van de hoorders zijn dat ze door de prediking van Gods Woord een heilige ontmoeting met de levende God hebben. Gemeenteleden hoeven niet te vernemen wat de prediker allemaal weet over de bijbel of theologie. Het gaat er in de eredienst om de stem van de levende God te horen’.

Voorbereiding
Willen we de ontmoeting met God van onze kant, in alle bescheidenheid gezegd, bevorderen, dan is een gedegen voorbereiding belangrijk. Die begint met je bewust open te stellen voor de Heer. Hierbij is het gebed om de Heilige Geest essentieel. Stilte is ook een stimulans. En wat dacht je om ook eens naar je outfit te kijken: je komt voor God, de Heilige, de Allerhoogste. De zondag, de kerkdienst is niet zomaar wat. Als we eens overdenken hoe wij naar de kerk gaan en eventueel onze gedachten laten hervormen, onze gedragingen onder de loep nemen en bijstellen, zouden we misschien wel meer van God kunnen ervaren dan we ooit voor mogelijk hadden gehouden.
Vanaf het verschijnen van dit Kerkblad leven we intensief toe naar komende zondag!

Een hartelijk groet vanuit het Wilhelminapark,
ds. G.J. Mink