Bericht uit Suriname

Hierbij weer een bericht uit Suriname. Deze keer ligt de focus vooral op mogelijke werkzaamheden voor Greet. Deze werkzaamheden staan echter volledig los van de MAF, waarvoor Miguel en Greet zijn uitgezonden. De financiën die binnen de gemeente worden verkregen komen hieraan dan ook niet ten goede. In het vorig Kerkblad en op de facebookpagina van Greet en Miguel heeft u kunnen lezen dat zij op bezoek zijn geweest in Gujaba. Het doel van de reis was het kennismaken met de directrice van één van de basisscholen die via Stichting Kansrijk Suriname op zoek is naar vrijwilligers die de leerlingen willen onderwijzen in de Nederlandse taal. Dit is van groot belang, omdat de leerlingen alleen toegang hebben tot vervolgopleidingen in Paramaribo als ze de Nederlandse taal beheersen. Thuis en op de basisscholen wordt echter nog teveel Saramacaans (Creoolse taal) gesproken. Greet is van plan om na de zomervakantie (die daar later valt dan hier, namelijk na oktober) de maandag en vrijdag te gebruiken om van en naar het binnenland te reizen. Op de andere weekdagen wil ze helpen op de school en in het weekend verblijft ze in Paramaribo. Omdat het vrijwilligerswerk betreft, komen de reis- en verblijfskosten voor Greets eigen rekening. Op dit moment is zij nog in overleg met de eigenaar van het vakantieresort Menimi (dat ligt op een kwartier varen van de school) voor huisvesting tegen wat hand- en spandiensten zodat de kosten gedrukt worden.

Via haar eigen facebookpagina heeft Greet een oproep gedaan voor het inzamelen van kinderbijbels, want zoals zij zelf zegt ‘’Wat is er mooier dan kinderen te leren lezen en ze vervolgens een kinderbijbel cadeau te doen?’’ De Bijbels kunnen worden afgegeven aan de Prickwaert 9 in Sliedrecht. (NB. Nogmaals willen wij u erop attenderen dat deze oproep volledig los staat van de werkzaamheden bij de MAF). Greet twijfelt nog of dit de weg is die God voor haar bestemd heeft. Dit komt onder andere doordat verhalen de ronde doen over leerlingen die leraren zouden hebben aangevallen in Gujaba. Daarnaast heeft ze nog toestemming van de MAF nodig om de werkzaamheden te gaan uitvoeren. Miguel en Greet vragen u om hen te gedenken in uw gebeden. Wilt u hierbij ook denken aan de inwoners van het dorp Gujaba?

 

Op de MAF-basis lijken positieve en negatieve omstandig-heden elkaar af te wisselen. Aan de ene kant is het wachten op uitslag van het onderzoek naar een incident bij een landing in het dorp Lawa, waardoor één van de piloten niet mag vliegen. De andere piloot vliegt nog niet zo lang in Suriname en mag nog niet op alle routes vliegen, omdat hij daar eerst onder toezicht moet zijn geland. De piloot die op dit moment niet mag vliegen, mag hem hierbij niet begeleiden. Aan de andere kant zorgt dit ervoor dat het papierwerk voor een nieuw certificaat voor het maken van commerciële vluchten al grotendeels is gedaan. Wilt u ook de werkzaamheden op de basis gedenken in uw gebed, ook nu alles weer opgepakt lijkt te kunnen worden?